Nemzetközi siker: Budapest rendezi a kínai gyógyászat világkongresszusát

2019.10.15

2019. október 11-én rendezték meg a Hagyományos Kínai Orvoslás Világnapot, amelyet itthon, a Dr. Chen vezette Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Orvoslás Egyesület szervezésében ünnepeltek meg a Szépművészeti Múzeumban.

A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen rangos vendégek fejtették ki gondolataikat a hagyományos kínai orvoslás szerepéről. A meghívottakat és a vendégeket Dr. Chen Zhen köszöntötte és örömmel jelentette be, hogy a soron következő Hagyományos Kínai Gyógyászat 16. Világkongresszusának idén, november 8-9-én Budapest ad otthont.

A World Federation of Chinese Medicine Societies (WFCMS) által szervezett World Congress of Chinese Medicine (WCCM) a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) globális tudományos eseménye.

Dr. Chen, aki a kongresszus szervező bizottságának is tagja hangsúlyozta, hogy nehéz út vezetett odáig, hogy idén hazánkban tarthatják meg a kongresszust.

Ez a nemzetközi siker szerinte az alábbiaknak is köszönhető:

A magyar-kínai közös célok elérése érdekében 2015 szeptemberében kihirdetett miniszteri és kormányrendelet (42/2015. (IX. 18.) EMMI rendelet a hagyományos kínai gyógyászat területén oklevéllel rendelkező személy által végezhető egészségügyi tevékenység engedélyezésére vonatkozó szabályokról), mely rendezi a hagyományos kínai gyógyászok praktizálására vonatkozó szabályokat. Eszerint működési engedélyt az kaphat, akinek a végzettsége mellett 5 év bizonyítható gyakorlata van HKO-ból.

2015-ben a világon hetedikként, az európai kontinensen elsőként a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (PTE-ETK) alakult meg a hagyományos kínai orvoslás első magyar Konfuciusz Intézete.

Európában elsőként Magyarországon létesült TCM gyógynövény GMP gyár.

2017-ben letették a SOTE Egészségtudományi Kar (ETK) új szárnyának alapkövét, amely hagyományos kínai gyógyászati oktató és kutató központ is egyben.

 

A kormányzati részről megjelent meghívottak, Rétvári Bence, miniszterhelyettes, aki a novemberi kongresszus fővédnöke is, és Szilas Cecília, miniszterelnöki főtanácsos nemcsak a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok, hanem az orvosi, tudományos együttműködések kapcsán is méltatta a TCM hazai szerepvállalását és erőfeszítéseit. Rétvári Bence így fogalmazott: „A konferencia jól illeszkedik a kormány „Keleti nyitás” politikájához, valamint Kína „Egy övezet, egy út” programjához is”.

 

Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság nagykövete is gratulált a kongresszus budapesti megrendezéséhez, hiszen a Hagyományos Kínai Gyógyászat 16. Világkonresszusa jól beleillik a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulójának eseménysorozatába, amelyre 76 országból és 266 tagszövetségből érkeznek WCCM tagok, akadémikusok, professzorok. Elmondta, hogy a 70 éves kínai-magyar barátság keretében a magyar és kínai orvosok közösen építették fel az egészségügyi stratégiát a teljes magyar lakosság egészségmegőrzése érdekében, és hozzátette: „A népegészségügyet szolgálva a prevenció hangsúlyozásával kell felkészülnünk a legújabb kihívásokra, a vírusokra.”

 

Mi lesz a kínai gyógyászat kongresszus programja?

A novemberi eseményre több mint 110 neves előadó és szakmai kiállító - TCM professzorok és szakértők - érkeznek hazánkba a világ minden tájáról, hogy megosszák egymással az elméleti kutatások és a klinikai tapasztalatok során szerzett ismereteiket, a tudományos eredményeket és az új fejlesztések információit.

Kínából is érkeznek világhírű akupunktőrök, Koreából moxaterapeuták, a világ legkülönfélébb ortopédusai, gyógynövény-terapeutái, Kanadából pedig egy „köldökakupunktőr”, aki a köldök külseje alapján von le következtetéseket a beteg állapotára vonatkozóan.

Pekingből érkezik például Mr. Zhang Sheng Sheng Ph.D, aki a Fővárosi Orvosi Egyetem Kórházi Főorvosa, aki „A fekélyes vastagbélgyulladás és a krónikus gyomorbetegségek kezelése TCM-módszerekkel” címmel tart előadást.

Várható szekciók:

Keleti és nyugati orvoslás kombinációja klinikai tapasztalatok alapján

Gyógynövénykutatás kémiai analizálása, farmakognózia

Gyermekgyógyászat – legújabb prevenciós módszerek, receptúrák új betegségek ellen

Gyógynövényreceptek – klinikai tapasztalat alapján összeállított receptúrák radikális betegségek ellen

A prevenció nemzetközi lehetőségei - USA TCM orvosok saját tapasztalatai, gyakorlatai

Pulzusdiagnosztika módszerei és klinikai tapasztalatai

Ápolók nemzetközi klinikai tapasztalatai

TCM-orvosok nemzetközi képzésének tapasztalatai és standardizált oktatása

Source: egeszsegkalauz.hu


« Go to the news list