Minőségi együttműködés Kínával

2018.06.30

Kína már nem az olcsó dömpingáruk kibocsátója, és országunk is csak jó minőségű agrártermékekkel tud az ottani piacon megjelenni.

Pazar külsőségek közepette került sor a Kínai Agrárpromóció Konferencia megrendezésére a budapesti Gerbeaud Házban, ahol főleg a kínai Jünnan tartománnyal történtek tapogatózások az együttműködés irányába. Az ország éléskamrájaként szolgáló, négy magyarországnyi területről megtudtuk, hogy mind a négy évszakban vethető és aratható területekkel bír, 4,2 milliárd dollár értékben exportál, s a kínai kávétermesztés 91 százaléka is itt történik az Egy övezet, egy út projekt, azaz századunk selyemútjának csomópontjában. Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a potens magyar mezőgazdaságról beszélt a kínaiaknak, elsősorban almatermesztésünket és baromfitenyésztésünket emelve ki sikerágazatként. Az Egy övezet, egy út képviseletében Lí Csen megjegyezte, hogy bár Kína sok tekintetben önellátó, azonban a jó minőségű magyar búza, a sertéshús, a korlátozások feloldása után a kacsa- és libahús, illetve a tojás találhatna fogyasztókra a kínai piacon. Emellett tanácsokkal is ellátta a magyar üzletembereket az importszabályok kapcsán. A Szent István Egyetem kínai vendégprofesszora, Li Maohua közös szocialista múltunkról és a piacosításról beszélt.

Az Egy övezet, egy útnak oda-vissza kell működnie – mondta lapunknak a konferencián részt vevő Európa Kapuja V4-Kína Egyesület elnöke. A visegrádi országok is egyre ismertebbé válnak az ottani piacon, ahol a stabilitást és a pragmatikus kapcsolatokat sokra becsülik. Tóth Gábor rámutatott: fontos a szemléletváltás: Kína már nem az olcsó dömpingáruk kibocsátója; ugyanakkor mi sem számíthatunk arra, hogy ők automatikusan felvásárolják a magyar élelmiszert. Szerinte a magyar élelmiszer GMO-mentessége és jó minősége kulcs lehet a gyümölcsöző együttműködéshez, amelyben Kína valójában nem szól bele Európa politikai viszonyaiba, de ugyanezt fordítva is elvárja.

 

Source: Magyar Hírlap


« Go to the news list