Dicsőség Magyarországnak, hogy a kínai expó díszvendége lehet

2018.11.05

Európából nem sok ország érdemelhette ki azt a dicsőséget, hogy díszvendégként szerepeljen egy ilyen nemzetközi gazdasági eseményen – hangsúlyozta Matura Tamás Kína-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója az M1 Ma este című műsorában. Hozzátette: ez vélhetően a magyar kormány elmúlt években folytatott Kínához kapcsolódó pozitív politikájának köszönhető.

1949-ben Magyarország elsőként ismerte el a Kínai Népköztársaságot, így csaknem hetven éves viszony van a két ország között – hangzott el a műsorban. A szakértő ennek kapcsán elmondta, vélhetően ez a közeledő hetvenedik évforduló is hozzájárulhat ehhez a nemes gesztushoz.


Kereskedelmi háború kezd kibontakozni

A műsorban felvetődött: egy kereskedelmi háború kezd kibontakozni a világban, az Egyesült Államok és Kína között. Elgondolkodtató tehát, hogy egy olyan kis ország, mint Magyarország jó irányba mozog-e.

Matura Tamás szerint maga Donald Trump amerikai elnök is azzal számol, hogy Kínának olyan harci sérüléseket tud okozni egy kereskedelmi háború során, amely arra kényszerítheti a kínai vezetést, hogy az Egyesült Államok érdekeivel megegyező irányba induljon el.

A szakértő kifejtette: az éppen most zajló kereskedelmi kiállítás azt bizonyítja, hogy Kína felveszi a kesztyűt, és miközben úgy tűnik, hogy megváltoztatja kereskedelempolitikáját, inkább megpróbálja a maga malmára hajtani a vizet. Matura szerint Kína megpróbálja kihasználni az Egyesült Államok megrendült nemzetközi szerepét, így bemutatják Kínát úgy, mint egy alternatíva az államok helyett.

Vitatható, hogy az Egyesült Államok valójában mennyire folytat protekcionalista kül- és kereskedelempolitikát, az azonban biztos, hogy Donald Trump megnyilatkozásai erősen abba az irányba mutatnak, hogy a világ elhiszi azt a narratívát, hogy az Egyesült Államok befordult – fejtette ki a Kína-kutató.

Hozzátette: ez Kínának óriási külpolitikai mozgásteret ad

 

Source:hirado.hu


« Go to the news list